CTET 8th December 2019 Paper 1st Answer Key ( English )

CTET 8th December 2019 Paper 1st Answer Key ( English )

CTET 8th December 2019 Paper 1st Answer Key ( English )

CTET Answer Key 8th December 2019, The Official CTET Answer Key 2019 for Paper 1 and Paper 2 of the Central Teacher Eligibility Test Examination held on 8th December 2019 .

CTET 2019 Exam Question Paper I And II Answer Key – 8th December 2019 CTET Question Paper Answer Key All Sets  . उम्मीदवारो ने  08th  December 2019 को CTET Exam दिया है .CTET Exam Paper 8th December 2019 को सफलतापूर्वक आयोजित किया गया है।

Read Also :-

CTET Answer Key 8 December 2019 Paper 1 (CHILD DEVELOPMENT AND PEDALOGY / बाल विकास एंव शिक्षाशास्त्र )

CTET Answer Key 8 December 2019 Paper 1 ( Hindi )

CTET Answer Key 8th December 2019 ( Environmental Studies )

Exam Paper :- Central Teacher Eligbility Test ( CTET )
Part =   4 ( English  )
Exam Date =   8th December 2019
Exam Time = 9:30 Am to 12:00 Pm
Total Question =   30

Part = 4

Subject = English
Directions : Read the passage given below and answer the questions that follow (Q. Nos. 91 to 99), by selecting the correct/ most appropriate options :
1. Kangri Karchok, the Kailash Purana of the Tibetans describes the sacred elephant-mouthed river or Langchen Khambab as a long and extensive river that rises from the ‘lake unconquerable’, the Tso Maphan or Manasarovar that flows from the mountainous regions of Tibet. According to this holy book, this cold river with its sands of gold, circles the holy Manasarovar seven times before taking its course to the west.

2. The Langchen Khambab flows down from the red coloured mountains of the Kanglung Kangri Glacier in the Trans Himalayan region of Tibet, channelling its way through the earth forests of Tholing and Tsparang of the Gugi Kingdom. These earth forests are full of pillars formed by rocks that collectively appear like a forest from afar – an ‘out of the world’ landscape that was formed by geological movements of the earth and erosion by wind and water. The Khyunglung ruins also lies on the northern bank of the Sutlej river in this valley which was once known as the ‘Garuda Valley”.

3. This mighty river then flows north-west for about 260 km before entering Himachal Pradesh through Shipki La cutting across the formidable Himalayan ranges of Zanskar, the Greater Himalaya and the Dhauladhar. Subsequently, the waters meander through the gigantic Kinnaur Kailash-Jorkanden Range at Reckong Peo creating the terrifying Sutlej gorge. Then it streams into Shimla, Kullu, Mandi and Bilaspur and is responsible for the rich cultivation of grapes, apples and apricots all along its banks. After its confluence with the River Spiti at Khab it is known as Sutlej.

4. It is 1,448 km in length, making it the longest among the five rivers of Punjab. Extensively used for irrigation, it is topographically divided into the Upper Sutlej Basin and Lower Sutlej Basin. It leaves the Himachal boundary to enter the plains of the Punjab at the Bhakra Dam, the second highest gravity dam and a major point of water supply and electricity generation for the North of India.

91. What makes the earth forests of Tholing and Tsparang look amazing ?
(1) The ruins on the banks of the Sutlej.
(2) Abundance of flora and fauna.
(3) Cool breeze that makes people feel drowsy.
(4) Pillars formed by rocks resembling a forest.

Show Answer

  Answer = 4    

92. Langchen Khambab is a boon for the North of India because :
(1) it is a major source of water supply and power generation.
(2) it brings along with it mountain soil and minerals.
(3) the prosperity of the whole of India depends on it.
(4) it abounds in aquatic animals.

Show Answer

  Answer =  1   

93. Read the following sentences :
A. Kangri Karchok is a holy book of the Tibetans.
B. Langchen Khambab is responsible for rich cultivation of various types of fruits in the Himachal Pradesh.
(1) A is true, B is false.
(2) B is true, A is false.
(3) Both A and B are true.
(4) Both A and B are false.

Show Answer

  Answer =  3   

94. Which one of the following words is most similar in meaning to the word ‘gigantic’ as used in the passage (Para 4)?
(1) terrifying
(2) high
(3) formidable
(4) huge

Show Answer

  Answer =    4 

95. Which one of the following words is the most opposite in meaning to the word ‘sacred’ as used in the passage (Para 1)?
(1) pure
(2) noble
(3) unholy
(4) moral

Show Answer

  Answer =  3   

96. Which part of the following sentence contains an error ?
(a) I am not
(b) in best position
(c) to advise you
(d) in this matter
(1) (a)
(2) (b)
(3) (d)
(4) (c)

Show Answer

  Answer =    2 

97. Which part of speech is the underlined word in the following sentence: I don’t know why he is so hostile to me.
(1) Adjective
(2) Adverb
(3) Preposition
(4) Pronoun

Show Answer

  Answer =  2   

98. ‘Lake unconquerable’ refers to
(1) Langchen Khambab river
(2) Lake Manasarovar
(3) Lake Rakshatal
(4) The Sutlej river

Show Answer

  Answer =   2  

99. According to Kangri Karchok, Langchen Khambab does not/is not
(1) have sands of gold.
(2) circle the Manasarovar seven times.
(3) flow very gently hrough the hills.
(4) a cold river.

Show Answer

  Answer =  3   

Directions : Read the extract given below and answer the questions that follow (QNos. 100 to 105) by selecting the correct/most appropriate options :
Light Brigade By Alfred Tennyson Half a league, half a league, Half a league onward, All in the valley of Death Rode the six hundred. “Forward the Light Brigade ! Charge for the guns !” he said. Into the valley of Death Rode the six hundred. Forward, the Light Brigade!” Was there a man dismay’d ? Not tho’ the soldier knew Some one had blunder’d. Theirs not to make reply, Theirs not to reason why, Theirs but to do and die. Into the valley of Death Rode the six hundred.

100. The expression ‘the valley of death’ refers to :
(1) the place where the dead soldiers are lying buried.
(2) the impending death of soldiers.
(3) the house of death.
(4) a nightmarish place

Show Answer

  Answer =   4  

101. Which of the following statements is not true? The military discipline teaches the soldiers :
(1) to do and die.
(2) to obey their commander’s order.
(3) to act tactfully in the battlefield.
(4) not to ask any question.

Show Answer

  Answer =    4 

102. Which of the following adjectives does not apply to the soldiers ?
(1) courageous
(2) disciplined
(3) patriotic
(4) impractical

Show Answer

  Answer =   4  

103. Name the figure of speech used in the Valley of Death’.
(1) Metaphor
(2) Simile
(3) Synecdoche
(4) Metonymy

Show Answer

  Answer =  1   

104. Which literary device is used in the expression, ‘to do and die’?
(1) Assonance
(2) Alliteration
(3) Simile
(4) Personification

Show Answer

  Answer =  2   

105. In the first stanza of the extract, the soldiers are :
(1) talking to each other about their personal problems.
(2) waiting for their commander’s order.
(3) thinking about the result of the war.
(4) seen riding fast to the enemy territory.

Show Answer

  Answer =    4 

PDF Download =  Click Here

Pages: 1 2

Leave a Reply