HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 Answer Key

HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 Answer Key

HPSSC Clerk Exam 18 October 2020 Answer Key

HPSSSB Clerk Exam Question Paper Held on 18 October 2020 Answer Key Here , HPSSSB Clerk Exam Question Paper Held on 18 October 2020 , Hp Clerk 18 october 2020 Exam Paper Answer Key .

Exam – HPSSC (HP Staff Selection Commission ) Clerk Exam 2020
Paper Code – A
Date – 18 October 2020 (Sunday)
Total Questions – 170
Maximum Marks : 85
Time : 2 Hours

Language :- English

Read Also :- 


HPSSSB Clerk Exam Question Paper Held on 18 October 2020

1. Who discovered Harappa in 1921 ?
(A) Dayaram Sahni –
(B) R.D. Bannerjee
(C) Romila Thaper
(D) None of these

Show Answer

  Answer :-  A   

2.The word ‘Aryan’ literally means
(B) native
(D) of tribal origin
(A) outsider
(C) of high birth

(D) Askini

Show Answer

  Answer :-    C

3. The Rigvedic name of river Saraswati was
(A) Sadanira
(B) Naditara.
(C) Krumu,

Show Answer

  Answer :-    C

4. Which ruler was contemporary to Gautam Buddha ?
(A) Ashoka
(B) Kanishka
(C) Chandragupta Maurya
(D) Bimbisarav

Show Answer

  Answer :-   D

5. Collection of Buddha’s sermons is in which of the following ? –
(A) Vinaya Pitakal
(B) Sutta Pitaka
(C) Abhidhamma Pitaka
(D) None of these

Show Answer

  Answer :-   A 

6. Ashoka’s principle of government and policy of nciple of government and policy of Dhamma is mentioned in which edicts?
(A) Major Rock Edicts
(B) Minor Rock Edicts
(C) Pillar Edicts/
(D) None of these

Show Answer

  Answer :-   C 

7. The capital of Pallavas was at
(A) Kanchi
(B) Vatapi
(C) Devagiri
(D) Kannauj

Show Answer

  Answer :-    D

8. Which Delhi sultan completed the construction of Qutub Minar ?
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) ‘Iltutmish
(C) Razia
(D) Balban

Show Answer

  Answer :-    B

9. Nicolo Conti, a traveller belonged to which country?
(A) Italy
(B) Morocco
(C) Russia

(D) Portugal

Show Answer

  Answer :- A   

10. Who wrote ‘Tuzuk-i-Babari’?
(A) Humayun
(B) Gulbadan Begum
(C) Babur
(D) Jahangir

Show Answer

  Answer :-   B 

11. Who planted the ‘Tree of Liberty’ at Seringapatnam ?
(A) Haider Ali
(B) Murshid Quli Khan
(C) Tipu SultanV
(D) Nawab of Carnatic

Show Answer

  Answer :-    C

12. The first Governor General of India was
(A) Lord Canning
(B) Warren Hastings
(C) Lord Comwallis
(D) Lord William Bentinck

Show Answer

  Answer :-   D 

13. The original name of Vivekananda was
(A) Mulshankar
(B) Jai Shankar
(C) Narendranath Duttv
(D) None of these

Show Answer

  Answer :-    C

14. Who was the first Muslim President of Indian National Congress ?
(A) Aga Khan
(B) Salimullah Khan
(C) Saiyad Ahmad Khan
(D) Badruddin Tayabji

Show Answer

  Answer :-    D

15. Gandhi-Irwin Pact took place in which year?
(A) 1927
(B) 1931
(C) 1934
(D) 1937

Show Answer

  Answer :-   B 

16. Jhaveri sisters are related to which classical dancer
(A) Kathak
(B) Kathakali
(C) Bharat Natyamd .
(D) Manipuri

Show Answer

  Answer :-   C 

(17) ‘Laho’ is a folk dance of which Indian state ?
(A) Meghalaya
(B) Mizoram
(C) Goa

(D) Sikkim

Show Answer

  Answer :-   C 

18. Second World War was took place during
(A) 1914-18
(B) 1932-37
(C) 1939-45
(D) None of these

Show Answer

  Answer :-   C 

19.Surface temperature of Sun is about
(A) 6000 °C
(B) 12000 °C
(C) 18000 °C
(D) 24000 °C

Show Answer

  Answer :-   A 

20. Which is the densest planet ?
(A) Earth
(B) Jupiter
(C) Saturn
(D) Uranus

Show Answer

  Answer :-   A 

Pages: 1 2 3

Leave a Reply