NDA II Exam 2019 Part – A ( English ) With Answer Key

NDA 2 Exam 2019 Part - A ( English ) With Answer Key

NDA II Exam 2019 Part – A ( English ) With Answer Key
PART-A

NDA ( National Defence Academy ) 2nd Exam 2019 . NDA 2nd Exam 2019 Paper Held on 17 November 2019 . This Paper ia Part A ( English ) Answer Key available Here .

Organization Name Union Public Service Commission (UPSC)
Exam Name National Defence Academy and Naval Academy II Exam (NDA 2 Exam)
Exam Date 17th November 2019
Answer Key Release Date 4th Week Of November 2019 (Tentatively)
Selection Process Written Test (Objective Type)
Job Location Across India
Official Site upsc.gov.in

Fill in the blanks Directions :

Each of the following sentences in this section has a  Following sentences in this section has a blank space and four words or group of words given after the sentence. Select the word or group of words you sentence. Select the word or group of words you consider most appropriate for the blank space and indicate your response on the Answer Sheet accordingly.

1. The Election Commission on Saturday —– that the Assembly elections in five States will be held from November 12 to December 7.
(a) pronounced
(b) announced
(c) promulgated
(d) issued

Show Answer

  Answer =  B 

2. The victims were fruit vendors and they were going in an auto when they an accident on the way.
(a) met with
(b) ran into
(c) experienced
(d) heard

Show Answer

  Answer =   A

3.Scores of villagers are —– a sit-in protest against the construction of a new underpass.
(a)  performing
(b) sitting
(c) staging
(d) standing

Show Answer

  Answer =  C 

4. It is common for patients to stop medicine as soon as they start feeling better.
(A) eating
(B) gulping
(c) swallowing
(D) taking

Show Answer

  Answer =   D

5. A four-year-old girl got a new lease of life after doctors at a hospital cancerous tumour from one of her kidneys.
(a) rejuvenated
(B) removed
(c) displaced
(d) replaced

Show Answer

  Answer = B  

Ordering of words in a sentence

Directions : Each of the following items in this section consists of a sentence, the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled P, Q, R and 8. Given below each wentence are four w onen namely (a), (b), (c) and (d). You are required to rearrange the jumbled parts of the sentence and mark responde accordingly.

Q 6. = Q – by the disturbing allegations
Р – closely monitor the situation
R – we are deeply concerned
S – and will continue to
(a)  R Q S P

(b) S P Q R

(c) S P R Q

(d) P R S Q

Show Answer

  Answer =  A 

7. P- relieve nausea, pain and stress
Q- aromatherapy may also help
S – but patients are cautioned against
R- using lavender oil on their skin

(a)  R Q S P

(b) Q P S R

(c) S P R Q

(d) P R S Q

Show Answer

  Answer =  B 

8. P-  without any mandate of law

Q- the plea filed through the advocate

R- online is illegal and
S- submitted that the sale of drugs and prescription medicines

(a)  Q S R P

(b) S P Q R

(c) S P R Q

(d) P R S Q

Show Answer

  Answer = A  

9. P- human and machine have co-existed
Q- dating back to the invention of
R- the potter wheel in ancient Mesopoamis
S- at the physical level for millennia

(a)  Q R  P S

(b) S P Q R

(c) S P R Q

(d) P R S Q

Show Answer

  Answer =  A 

10. P-a Selles US Treasury yielder

Q- to multi-year high
R-  robust economic data

S- global markets also witnessed

(a)  R Q S P

(b) S P Q R

(c) S P R Q

(d) P R S Q

Show Answer

  Answer =  B 

Comprehension

Directions. In this section you have a short passage. After the passage, you will find some items based on the passage. First read the passage and then answer the items based on it. You are required to select your answers based on the contents of the passage and opinion of the author only.
Studies serve for delight, for ornament, and for ability. Their chief use for delight, is in privateness and retiring; for ornament, is in discourse and for ability, is in the judgment, and disposition of business For expert men can execute, and perhaps judge of particulars, one by one, but the general counsels, and the plots and marshalling of affairs, come best from those that are learned. To spend too much time studies is sloth; to use them too much for ornament, is affectation; to make judgment wholly by their rules, is the humor of a scholar. They perfect nature, and are perfected by experience: for natural abilities are like natural plants, that need pruning, by study, and studies themselves do give forth directions too much at large, except they be bounded in by experience. Crafty men condemn studies, simple men admire them, and wise men use them; for they teach not their own use; but that is a wisdom without them, and above them, won by observation. Read not to contradict and confute; nor to believe and take for granted: nor to find talk and discourse; but to weigh and consider.

11. According to the author, why should one study?
(a) To gather information about the world
(b) To pass the time in a creative way
(c) For pleasure, enhanced capability and holistie growth
(d) To become only worldly wise For ple

Show Answer

  Answer =   C

12. Why does the author not recommend too much of studies ?
(a) Because it reflects idleness
(b) Because it requires too much money
(c) Because it is dangerous for the health of the mind
(d)Because it makes men crafty

Show Answer

  Answer =  A 

13. According to the author, how can the studies be perfected?
(a) By reflection
(b) By application
(c) By conversation
(d) By experience

Show Answer

  Answer =  D 

14. Which kind of human beings denounce studies?
(a) Innocent
(b)  Cunning
(c) Stupid
(d) Wise

Show Answer

  Answer =  B 

15. According to the author, one should read to
(a) only argue
(b) only believe
(c) evaluate and understand
(d) preach and believe

Show Answer

  Answer =   C

Pages: 1 2 3

Leave a Reply