Rajasthan Patwari Question Paper 2015

Rajasthan Patwari Question Paper ,

Rajasthan Patwari Question Paper

नमस्कार दोस्तों –
आप सभी का स्वागत है हमारी वेबसाइट ExamSector.Com में। दोस्तों इस पोस्ट के माध्यम से आप सभी को New Pattern के साथ Rajasthan Patwari का पेपर उपलब्ध किया जायगा। दोस्तों अगर हमारे द्वारा उपलब्ध किया पेपर अच्छा लगा तो अपने दोस्तों के साथ शेयर जरूर करना।

इने भी जरूर पढ़े-

All Rajasthan Police Paper

All Rajasthan Patwari Paper

Description  Details
Board Name Rajasthan Patwari
Job Location Rajasthan
Total Question 150
भाग – ब  ( Question –  69 To 90 )
Subject  हिन्दी एंव अंग्रेजी

भाग –ब  ( Question –  69 To 90 )

Subject हिन्दी एंव अंग्रेजी

69. ‘उपकार के प्रति किसर गया उपकार’ वाक्यांश के लिए उपयुक्त शब्द चुनिये
(a) परोपकार
(b) उपकारोपकार
(c) निराकार
(d) प्रत्युपकार

Show Answer

  Answer =     D 

70. ‘खेचर’ शब्द का पर्यायवाची निम्रलिखित में से कौनसा है।
(a) नीरज
(b) खग
(c) पावन
(d) मनुष्य

Show Answer

  Answer =   B   

71. ‘सत्याग्रह’ शब्द का सही संधि विच्छेद है
(a) सत + आग्रह
(b) सति + आग्रह
(c) सत्य + आग्रह
(d) सत् + आग्रह

Show Answer

  Answer =    C   

72 संस्कार शब्द में निम्रलिखित में से कौनसा उपसर्ग है।
(a) सम
(b) सम्
(c) सन
(d) सन्

Show Answer

  Answer =  B     

73. ‘गौरव’ का विलोम शब्द कौनसा है।
(a) लघु
(b) लघिमा
(c) लाघव
(d) लघुत्व

Show Answer

  Answer =  C     

74. ‘निर्जर-निझर’ शब्द युग्म के क्रमश: अर्थ है।
(a) झरना एवं वृद्ध
(b) युवा ओर देवता
(c) देवता तथा झरना
(d) वृद्ध एवं देवता

Show Answer

  Answer =      C

75. किस क्रमांक में सभी शब्द शुद्ध है?
(a) अत्यधिक, अनाधिकार
(b) आधीन, बहिये।
(c) गृहस्थी, दिवाली
(d) पुज्य, ऐनक ।

Show Answer

  Answer =    A   

76, निम्रलिखित में से किस वाक्य में मुहावरे का सही प्रयो
(a) तुमने तो कवि की प्रशंसा में नाव बांध दी।
(b) मेरा यहां रहना तुम्हे पेट में चूहे कृदना लगता है क्या ?
(c) मौका चूक जाने पर बेचारा हाथ मलता रह गया
(d) वह आँख बिछाकर उसने लड़ने लगा

Show Answer

  Answer =    C   

77. निम्रलिखित शब्दी में से किस शब्द में द्वन्द्व समास का प्रयोग हुआ?
(a) नवयुवक
(b) चन्द्रोदय
(c) चतुर्भुज
d) धनुर्बाण

Show Answer

  Answer =      D

78. ‘कुरू’ शब्द में निम्रलिखित में से कौनसा प्रत्यय लगाने से कौरव शब्द बनेगा
(a) अ
(b) अव
(c) आव
(d) रख

Show Answer

  Answer =    A   

79. कौनसा शब्द अर्थ की दृष्टि से कर से संबंद्ध नहीं है।
(a) किरण
(b) प्रखर
(c) सूंड
(d) हाथ

Show Answer

  Answer =   B   

80, इनमें से ब्रह्मा का पर्यायावाची शब्द कौनसा है।
(a) चक्रपाणि
(b) विरचि
(c) गंगाधर
(d) त्रिलोचन

Show Answer

  Answer =   B   

Directions:- In Que. Nos. 81 to 83, Some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, blacken
the circle corresponding to “No error in the Answer Sheet.
81. His need for affection/(a) stem from his /(by father’s long absence/.(C) /No crror (d)

Show Answer

  Answer =  B     

82. Due to his negligence, (a)/ he failed (b)/in the examination. (C)/ No error. (d)

Show Answer

  Answer =     D 

83. It has been shown that (a)/very high doses of vitamin C actually (b) / causes cancer cells to grow. (c)/No error (d)

Show Answer

  Answer =   C   

Directions :- In Que. Nos. 84. Out of four alternatives, Choose the one which best expresses the meaning of the given word and mark it in the Answer Sheet.
84. Mordant
(a) stupid
(b) pensive
(c) senseless
(d) sarcastic

Show Answer

  Answer =   D   

Directions – In Que. Nos. 85, Out of four alternatives, Choose the word opposite in meaning to the given word and mark it in the Answer Sheet
85. Generous
(a) stoic
b) stingy
(c) poor
(d) specific

Show Answer

  Answer =    B   

Directions (Q. No. 86 to 87): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/ sertence and indicate it by blackening the appropriate circle in the Answer Sheet.
86. Master of ceremonies
a) Ceremonist
(b) Compere
c) Organiser
(d) Manager

Show Answer

  Answer =  A     

87 Suitable or intended for only younf person
(a) Youthful
(6) Puerile
(c) Adolescent
(d) Juvenile

Show Answer

  Answer =  D     

Directions (Q. No. 88 to 90): You have a passage with 3 questions following, Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate circle in the Answer Sheet.
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen. deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organs-those for transport and circulation are an obvious example. What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in planty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens’ meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere, both they and their groupings
should mean something important to the people of the place.
88. Cities can be made to provide full facilities for life, only if:
(a) these can be mechanically developed.
(b) proper transport system is introduced
(c) cinemas, theatres and concert halls are established there.
(d) these are thoughtfully and vigorously designed to serve people’s needs.

Show Answer

  Answer =    D   

89. “A city need not be a frustrater of life” means that:
(a) one does not expect fulfilment of all life’s requirements from a city.

(b) city life provides all the essential needs of life.
(c) a city does not necessarily lift man’s standard of living.
(d) a city should not defeat the fulfilment of life’s aspirations and aims.

Show Answer

  Answer =    B   

90. Which one of the following has the opposite meaning to the word ‘frustrater’ in the passage?
(a) Promoter
(b) Applauder
(C) Approver
(d) Executer

Show Answer

  Answer =     A 

Leave a Reply