UPTET Exam Paper 8th January 2020 Answer Key

UPTET Exam Paper 8th January 2020 Answer Key

UPTET Exam Paper 8th January 2020 Answer Key

UP TET Answer key 2020 For Paper 1 & 2 Question Paper Solutions : Uttar Pradesh Basic Education Board (UPBEB) has done with the conducting of Teacher Eligibility Test (TET) ON 8th January 2020 on Wednesday. Aspirants aiming to become primary and secondary school teachers in UP state have appeared for the test with good grounding. The UPTET examination has been held in morning and afternoon sessions for Paper 1 and Paper 2.

Read Also – 

UPTET 8th January 2020 Paper 1st And 2nd Answer Key

UPTET Exam 8th January 2020 2nd Paper Answer Key (बाल विकास एंव शिक्षण विधि  )

UPTET Exam 8th January 2020 2nd Paper Answer Key ( Hindi ) 

UPTET Exam 8th January 2020 2nd Paper Answer Key ( Sanskrit )


UPTET Answer Key 2020 for 8th January Exam – Download UP TET Answer Sheet for Paper 1 and Paper 2

Name of the Organization Uttar Pradesh Basic Education Board (UPBEB)
Official Website updeled.gov.in
Name of the Exam  Teacher Eligibility Test (UPTET 2)
Date of the Exam 8th January 2020
Subject

Hindi

Total Question 30
Paper  2nd ( Class 6 To 8 )

भाग – III/ Part – III
भाषा – II : संस्कृत

46. षण्णाम्’ पद में सन्धि है।
(1) श्चुत्व सन्धि
(2 )  ष्टुत्व सन्धि
(3) पूर्वसवर्ण सन्धि
(4) अनुस्वार सन्धि

Show Answer

Answer =   2  

62. ‘त्रिभुवनम्’ में समास है
(1) बहुव्रीहि
( 2)  द्विगु
(3) द्वन्द्व
(4) अव्ययीभाव

Show Answer

Answer =    2 

63. ‘अङ्गना’ का अर्थ है
(1) न जाना
(2) आँगन

(3) स्त्री
(4) विकलांग

Show Answer

Answer = 3    

64. मनीषा’ का सन्धि-विच्छेद होगा
(1) मनी + ईषा
(2) मन + ईषा
(3) मनसि + ईषा
(4 )  मनस् + ईषा

Show Answer

Answer = 4    

65. ‘चोरभयम्’ में समास है
(1) इनमें से कोई नहीं
(2) द्वितीया तत्पुरुष
(3) सप्तमी तत्पुरुष
( 4)  पञ्चमी तत्पुरुष

Show Answer

Answer =   4  

66. ‘मार्तण्ड:’ शब्द का पर्यायवाची है
(1) चन्द्रचूडः
(2) निशाकरः
( 3)  अंशुमाली
(4) सुधांशुः

Show Answer

Answer =    3 

67. ‘पिता’ रूप का मूल शब्द है
(1 )  ऋकारान्त
(2) इकारान्त
(3) अकारान्त
(4) आकारान्त

Show Answer

Answer =   1  

68. ‘सुमद्रम्’ पद में समास है
(1) कर्मधारय
(2) द्वन्द्व
(3) बहुव्रीहि
(4 )  अव्ययीभाव

Show Answer

Answer =  4   

69. निम्नलिखित में से कर्तृवाच्य का उदाहरण नहीं है
(1) त्वं कदा गमिष्यसि
(2) अहं विद्यालयं गच्छामि
(3 )  तेन ग्रन्थः पठ्यते
(4) शिक्षक: ग्रन्थं पठति

Show Answer

Answer =    3 

71. ‘मयूग: नृत्यन्ति’ वाक्य का वाच्य परिवर्तन होगा
(1) मयूरेण नृत्यते
( 2)  मयूरेः नृत्यते
(3) मयूराः नृत्यते
(4) मयूरेण नृत्यन्ति

Show Answer

Answer =   2   

72. ‘क्रुध्’ धातु के योग में विभक्ति होती है
(1) पञ्चमी
(2) षष्ठी
( 3)  चतुर्थी
(4) द्वितीया

Show Answer

Answer =    3  

73. ‘अप्यस्ति’ पद में प्रयुक्त उपसर्ग है
(1) आ
( 2)  अपि
(3) अप्

Show Answer

Answer =    2  

74. ‘अध्ययनकुशलः’ में प्रयुक्त समास है
(2) अव्ययीभाव
(3) द्विगु
(4 )  तत्पुरुष

Show Answer

Answer =  4    

75. अव्यय शब्द नहीं है
(1 )  देवः
(2) भूयः
(3) अन्तः
(4) प्रातः

Show Answer

Answer =    1  

Pages: 1 2

Leave a Reply