HP TET 24 November 2019 Exam Paper With Answer Key

HP TET 24 November 2019 Exam Paper With Answer Key

HP TET 24 November 2019 Exam Paper With Answer Key

Exam Authority Name Himsachal Pradeh Board of School Education (HPBOSE)
Examination Name HP TET JBT/English
Exam Date 24 November 2019
  Subject  English
Category Answer key
Official Website   hpbose.org
Question  30

Read Also —-

HP TET Question Paper 24 November 2019 ( Subject –  Hindi )


SECTION -2nd 

Subject : – ENGLISH

Note : – Fill up the banks with appropriate conjunctions for questions no. 31 to 32. 
31 . Catch me —– You can .
(A) it
(B) but
(c) till
( d) as

Show Answer

   Answer =    D   

32. wait —- I come.

(A) it

(B) as

(C) till

(D) but

Show Answer

   Answer =  C     

Note: choose the word which is most opposite in meaning to the word printed in capitals for questions no. 33 to 34
33. WORST
(A) good
(B) bed
C) best
(D) worse

Show Answer

   Answer =  C     

34. DISSATISFIED
(A) angry
(B) satisfied
(C) peaceful
(D) sad

Show Answer

   Answer =   B   

Note: Select the words which means the same to the word printed in capitals for
questions no. 35.
35 DIGNITY
(A) Degrace
(B) smooth
(C) dishonour
(D) igory

Show Answer

   Answer =     D 

Note: Select the synonyms of the following for questions no. 36
36. Mr. Abdul Kalam Azad did the job with a great passion
(A) destruction
(B) climan
(C) difficulty
(D) zeal

Show Answer

   Answer =     A 

Note: Questions no. 37 to 41 read the passage carefully and answer the questions:
I came to a shop called the lucky shop. The shopkeeper wanted everybody to try their luck. They were numbered from 1 to 10 facing down. You had to pay 50 paise pick up any six discs and add up the numbers. The article marked with that number was yours. I wanted to try my luck. I paid 50 paise and tried it. My luck was not too good. got two pencils. The shopkeeper bought them for 25 paise. I tried again and got an ink bottle for the second time. The shopkeeper bought that too for 25 paise. In the hope of winning a big prize, tried my luck again and again till the last 50 paise disappeared
I come back to my house and told the whole incident to my father. Hepatted me and said, “The man made a fool of you.” He played tricks to tempt you
37. What did the writter have to pay to try his luck?
(A) 25 paise
(B) 50 paise
(C) nothing
(D) 10 paise

Show Answer

   Answer =   B   

38. What did the writer get for the first time?
(A) clock
(B) ink bottle
(C) 2 pencils
(D) ring

Show Answer

   Answer =    C   

39. What did the writer get for the second time?
(A) nothing
(B) ink bottle
(C) pencils
(D) clock

Show Answer

   Answer =  BC     

40. What did the father say to the writer
(A) The man made him fool
(B) Don’t try you luck again
(C) Don’t waste your money
(D) You are a bad boy

Show Answer

   Answer =   A   

41. Which of the following word from the passage means to attract ?
(A) hope
(B) disappeared
(C) patted
(D) tempt

Show Answer

   Answer =   A   

Read the following passage carefully. The passage is following by some questions with Four alternative answers mark the most suitable answer on your answer sheet.
Literature is not merely for the entertainment of an individual, but for the betterment and elevation of both the heart and the soul. A poet! is not a mere entertainer but a prophet who inspires a habit of confidence and dynamism in the community to which he belongs. In fact, the greater the artist, the wider will be the appeal of this word. A great poet, novelist or dramatist is not of one country, but of the entire world, not of an age, but of all ages For such cosmopolitan artist art in not for art’s sake but for the sake of society morality and humanity

42. purpose of literase of literature is

(A) To teach grammar
(B) Language rules
(C) Elevation  of heart and soul
(D) Entertainer

Show Answer

   Answer =   C   

43.  To cosmopolitan artist, art means
(A) To reflect the world,
(B) To entertain individual.
(C) to appreciate culture of his country,

(D)  For the society, morality and humanity.

Show Answer

   Answer =  D     

44. In the passage, poet is indentified as a
(A) Entertainer
(B) Writter
(C) Artist
(D) Prophet

Show Answer

   Answer =  D     

45. From the passage, select word which is synonym of ‘diligence’
(A) Dynamism
{B} Cosmopolitan
(C) Negligence
(D) dramatist

Show Answer

   Answer =   B   

Pages: 1 2

Leave a Reply