UPSC NDA (I) Exam 2020 – Part – A ( Answer Key )

UPSC NDA (I) Exam 2020 - Part - A ( Answer Key )

UPSC NDA (I) Exam 2020 – General Aptitude Test Part – A ( Answer Key )

UPSC conduct the NDA (National Defence Academy) I Exam – 2020. NDA I 2020 Paper held on 06 September 2020. This paper is General Aptitude Test Part A. NDA (I) 2020 General Aptitude Test Answer Key available here.

Exam  – NDA (I) 2020
Organized by – UPSC
Subject – General Aptitude Test
Booklet – A
Date of Exam – 06th – September – 2020

इने भी जरूर पढ़े – 


NDA (I) Exam 6th September 2020 Answer Key

PART – A

ORDERING OF WORDS IN A SENTENCE

Directions :
Each of the following items in this section consists of a sentence(s), the parts of which have been jumbled. These parts have been labelled as P, Q, R and S. Given below each sentence are four sequences namely (a), (b), (c) and (d). You are required to rearrange the jumbled parts of the sentence and mark your response accordingly.
1. P)-  several years ago,
Q)- course on climate change at Texas A&M University
R)- Professor Andrew Dessler created an introductory
S)- for freshmen and sophomores
(a) PROS
(b) QRPS
(c) SQRP
(d) PQRS

Show Answer

Answer –  A 

2. P)- I realize that solving the climate change problem
Q)- than solving

R)- will be much harder
S)- Pthe ozone depletion problem
(a) PROS
(b) QRPS
(c) SQRP
(d) PQRS

Show Answer

Answer – A  

3. P)- although the temperature of this layer of the
Q)- when directly comparing the satellite
R)- measurements of temperature
S)- atmosphere should generally track the surface temperature, we must be careful
(a) PROS
(b) PSOR
(c) SQRP
(d) PORS

Show Answer

Answer –  B 

4. P)- the element heats up,
Q)- eventually reaching high temperatures
R)- glowing like a dark orange that radiates
S)- the visible range,
(a) PQSR
(b) QPSR
(c) SQRP
(d) PRSO

Show Answer

Answer –  D 

5. P)- two people argue about why Venus is so much warmer
Q)- to the Sun, so it absorbs more solar energy. The second argues
R)- that it’s because Venus has a thick, greenhouse gas rich atmosphere
S)- than the Earth. The first argues that it’s because Venus is closer
(a) PSQR
(b) QRPS
(c) SORP

(d) PQRS

Show Answer

Answer –   A

6. P)- are now used by more than a thousand firms
Q)- and are growing in popularity
R)- in the United States and Europe
S)- gain sharing-plans
(a) PROS
(b) QRPS
(c) PRSQ
(d) SPRO

Show Answer

Answer –   D

7.  P )- adversity without succumbing
Q)- to the clouds of doubt and jealousy
R)-  between friends which is subjected to both prosperity and
S)-  the essay ‘Of Friendship’ by Francis Bacon celebrated the intimacy
(a) PROS
(b) QRPS
(c) SRPQ
(d) PQRS

Show Answer

Answer –  C 

8. P)- friends without which the world is
Q)- make friends and a person wills to want true
R)-  it is miserable solitude that compels a person to
S)-  nothing other than a place of wilderness
(a) PRIS
(b) QRPS
c) ROPS
(d) PORS

Show Answer

Answer –  C 

9. P)- takes the longest
Q)- that never started
R)- the job
S)- to finish
(a) PROS
(b) ROPS
(c) SQRP
(d) PQRS

Show Answer

Answer –  B 

10. P)- to what you can create
Q)- control, shift your energy
R)- instead of worrying about
S)- what you cannot
(a) PRSO
(b) QRSP
(c) SQRP
(d) RSQP

Show Answer

Answer –   D

ANTONYMS

Directions :– Each item in this section consists of a sentence with a underline word followed by four words . Select the option that in meaning to the understand word and make your response on your answer sheet accordingly .

11. He nodded absently throughout the meeting.
(a) capably
b) alertly
C) agitatedly
(d) dreamily

Show Answer

Answer – B  

12. I fully believe that the cornerstone of good policy is an electorate that is educated on the national issues.
(a) cerebral
(b) enlightened
(c) ignorant
(d) erudite

Show Answer

Answer –  D 

13. For important medical decisions, even finding a doctor, you trust is not enough.
(a) significant
(b) trivial
(c) basic
(d) probable

Show Answer

Answer –  C 

14. Planets move in their orbits.
(a) push
(b) rotate
C) stall
(d) flow

Show Answer

Answer –   C

15. Temperature is a measure of internal energy of an object and is frequently expressed by physicists in units of Kelvin.
(a) found
(b) told
(c) distributed
(d) concealed

Show Answer

Answer –  D 

16. People argue about why Venus’ is so much warmer than the Earth.
(a) friendlier
(b) colder
(c) wilder
(d) heavier

Show Answer

Answer –   B

17. Scientists are concerned whether the oceans and land biosphere will take up as much carbon in the future as they presently do.
(a) worried
(b) indifferent
(C) curious
(d) puzzled

Show Answer

Answer –  C 

18. The biggest debate among scientists today is about cloud feedback.
(a) contend
(b) moot
(c) wrangle
(d) agreement

Show Answer

Answer –    *

19. The Earth’s climate sensitivity is conventionally defined as the equilibrium temperature increase caused by a doubling of carbon dioxide.
A) imperviousness
(b) willingness
(c) responsiveness
(d) closeness

Show Answer

Answer –  B 

20. The oceans carry a huge amount of heat from the tropics to the high latitudes.

(a) significant
(b) major
(C) tiny
(d) dormant

Show Answer

Answer –   C

Pages: 1 2 3

Leave a Reply