UTET Exam 26 Nov 2021 Paper – 1 (Language 1 – English) (Answer Key)

UTET Exam 26 Nov 2021 Paper – 1 (Language 1 – English) (Answer Key)

उत्तराखंड विद्यालयी शिक्षा परिषद् (UBSE – Uttarakhand Board of School Education) द्वारा 26 नवम्बर 2021 को UTET (Uttarakhand Teachers Eligibility Test) की परीक्षा का आयोजन किया गया। UTET (Uttarakhand Teachers Eligibility Test) Exam Nov 2021 Paper 1 –(Language 1 – English) Answer Key.
UBSE (Uttarakhand Board of School Education) Conduct the UTET (Uttarakhand Teachers Eligibility Test) Dec 2021 Exam held on 26 November 2021. Here UTET Paper 1 (Language 1 – English) Subject Paper with Answer Key.
Exam :− UTET (Uttarakhand Teachers Eligibility Test)
Part :− (Language 1 – English)
Organized by :− UBSE
Number of Question :− 30
SET – A
Exam Date :– 26th November 2021

Read Also —

UTET (Uttarakhand Teachers Eligibility Test) Primary Level Exam 26 Nov. 2021 Answer Key

(Class 1 to Class 5)

Part – (Language 1 – English)

Direction (Q. No. 31 to 35): Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option.
It is difficult to reconcile the ideas of different schools of thought on the question of education. Some people maintain that pupils at school should concentrate on a narrow range of subjects which will benefit them directly in their subsequent careers. Others contend that they should study a wide range of subjects so that they have not only the specialised knowledge necessary for their chosen careers but also a sound general knowledge about the world they will have to work and live in. Supporters of the first theory state that the greatest contributions to civilisations are made by those who are most expert in their trade or profession. Those on the other side say that unless they have a broad general education, the experts will be too narrow in their outlook to have sympathy with their fellows or a proper sense of responsibility towards humanity as a whole.
31. Broad general knowledge is necessary because –
(A) without it no one would get a job.
(B) it broadens one’s outlook.
(C) it teaches us about different things.
(D) specialisation is complete without it.

Click to show/hide

Answer – ( B )

32. ‘Schools of thought’ can be explained as
(A) groups of people who are schooled to think.
(B) groups of people whose job is to think.
(C) groups of people who study in a particular school thoughtfully.
(D) groups of people having the same ideas but with different perception on a particular subject.

Click to show/hide

Answer – ( D )

33. Supporters of the first theory say that
(A) experts have done nothing to save mankind.
(B) experts have contributed most to progress in the modern world.
(C) people with general knowledge are more useful than experts.
(D) people with general knowledge have contributed to civilisation.

Click to show/hide

Answer – ( B )

34. The idea of the first school of thought in the passage is that
(A) students should concentrate on studies.
(B) students should not undertake any specialised work.
(C) students should study all the subjects they want to.
(D) students should study a few subjects that will help them in their profession.

Click to show/hide

Answer – ( D )

35. According to the second school of thought, education will not be very effective if pupils –
(A) do not have a wide general education.
(B) have nothing but general knowledge.
(C) have inadequate knowledge of their own work
(D) ignore the study of fine arts.

Click to show/hide

Answer – ( A )

Direction (Q. No. 36 to 40) : Read the poem given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate option –

Half a league, half a league,
Half a league onward,
All in the valley of Death
Rode the six hundred.

“Forward, the Light Brigade!
Charge for the guns!” he said.
Into the valley of Death
Rode the six hundred.

“Forward, the Light Brigade!”
Was there a man dismay’d?
Not tho’ the soldier knew
Some one had blunder’d.

Theirs not to make reply,
Theirs not to reason why,
Theirs but to do and die.
Into the valley of Death
Rode the six hundred.

36. The expression ‘the valley of death’ refers to –
(A) the place where the dead soldiers are lying buried.
(B) the impending death of soldiers.
(C) the house of death.
(D) a nightmarish place.

Click to show/hide

Answer – ( D )

37. Which of the following adjectives does not apply to the soldiers?
(A) courageous
(B) disciplined
(C) patriotic
(D) impractical

Click to show/hide

Answer – ( D )

38. Name the figure of speech used in the ‘Valley of Death’
(A) Metaphor
(B) Simile
(C) Synecdoche
(D) Metonymy

Click to show/hide

Answer – ( A )

39. Which of the following statements is not true?
The military discipline teaches the soldiers –
(A) to do and die.
(B) to obey their commander’s order.
(C) to act tactfully in the battlefield.
(D) not to ask any question.

Click to show/hide

Answer – ( A )

40. In the first stanza of the poem, the soldiers are –
(A) talking to each other about their personal problems.
(B) Waiting for their commander’s order.
(C) Thinking about the result of the war.
(D) Seen riding fast to the enemy territory.

Click to show/hide

Answer – ( D )

Direction (Q. No. 41 ): In the following question one word, a numbered one, is followed by four words. Choose the word that is most nearly the same in meaning (synonym) of the numbered word.
41. Camouflage
(A) Disguise
(B) Uncover
(C) Demonstrate
(D) Fabric

Click to show/hide

Answer – ( A )

Direction (Q. No. 42): In the following question one word, a numbered one, is followed by four words. Choose the word that is most nearly opposite in meaning (Antonym) of the numbered word.
42. Conspicuous
(A) Indifferent
(B) Harmless
(C) Insignificant
(D) Unknown

Click to show/hide

Answer – ( C )

Direction (Q. No. 43): Fill in the blank with the help of suitable preposition.
43. Man can not live ______ bread alone.
(A) except
(B) with
(C) by
(D) at

Click to show/hide

Answer – ( C )

Direction (Q. No. 44): In the following question, out of the four alternatives, choose the one which can be best substituted for the sentence below.
44. One who accepts pleasure and pain equally.
(A) Thespian
(B) Sadist
(C) Humanitarian
(D) Stoic

Click to show/hide

Answer – ( D )

Direction (Q. No. 45 to 46): In each of the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
45.
(A) measureable
(B) manageable
(C) marriagable
(D) manoevrable

Click to show/hide

Answer – ( B )

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Pages: 1 2

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *