REET Level I exam paper 26/09/2021 CDP (Answer Key)

REET Level I exam paper 26/09/2021 CDP (Answer Key)

REET Answer Key 2021 REET Level 1st 2nd Question Paper Solution रीट उत्तर कुंजी रीट क्वेश्चन पेपर विडियो उपलब्द है | Utkarsh Classes Jodhpur Answer Key | REET Answer Key Abhigyaan, Mission, Sankalp, Kalam Classes Paper Solution Rajasthan REET 3rd Grade Teacher Level 2 and Level 1 Answer Sheet and Video Solution 26 September 2021 REET level 1 (classes 1 to 5) & REET level 2 (classes 6 to 8) Exam Answer key to be available here after official release on reetbser21.com. We also provided here REET Answer Key & Unofficial REET Level-1 & Level-2 Answer key by Coaching Classes like Utkarsh Classes Jodhpur, Parishkar Coaching, Abhigyaan, Mission, Sankalp, Kalam Classes here on this page below. Which provided to you according to your BSER REET level-1 & level-2 question paper solution video. To check REET 3rd Grade Teacher Level 1-2 Answer Sheet PDF, candidate need to study this page from beginning to end.

REET Level 1 exam paper 26/09/2021 (Answer Key) – CDP subject answer key : REET Level 1 exam paper 26/09/2021 – CDP subject question paper with Answer Key. REET Primary (Level -1) Paper 2 exam held on 26 September 2021 in Rajasthan state with Answer Key available here.

REET Exam 2021 Level 1st Answer Key –

REET Level I exam paper 26/09/2021 CDP (Answer Key)
REET Level I exam paper 26/09/2021 HINDI (Language 1) (Answer Key)
REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 (Section – II Language I – English) (Answer Key)
REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 (Section – II Language I – Sanskrit) (Answer Key)
REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 (Section – III Language II – Hindi) (Answer Key)
REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 (Section – III Language II – English) (Answer Key)
REET Level 1 Exam Paper 26 Sep 2021 (Section – III Language II – Sanskrit) (Answer Key)
Exam Paper :- Rajasthan Teacher Eligbility Test ( REET )
Part =  SECTION – खण्ड – I
DEVELOPMENT AND PEDAGOGY (विकास एवं शिक्षण विधियाँ)
Exam Date =  26 September 2021
Exam Time = Evening Shift (2.30 PM to 5 PM)
Total Question =   30
Paper =  Level 1st

REET Exam Paper 26 September 2021 Level 1st Answer Key

SECTION – खण्ड – I
DEVELOPMENT AND PEDAGOGY (विकास एवं शिक्षण विधियाँ)

1. “Human development goes on for lifetime, although two people are not equal, but the order of development remains same in normal children.” Which principle of development does this statement point to ?
(A) Principle of continuous development
(B) Principle of interrelationship
(C) Principle of uniform pattern
(D) Principle of general to specific response
“मानव विकास आजीवन चलता रहता है, यद्यपि दो व्यक्ति बराबर नही होते हैं, किन्तु सभी सामान्य बालकों में विकास का क्रम एक सा रहता है।” यह कथन विकास के किस सिद्धांत की ओर संकेत करता है ?
(A) सतत विकास का सिद्धांत
(B) परस्पर संबंध का सिद्धांत
(C) समान प्रतिरूप का सिद्धांत
(D) सामान्य से विशिष्ट अनुक्रियाओं का सिद्धांत

Click to show/hide

Answer – ( C )

2. Which is the final stage of cognitive development according to Jean Piaget ?
(A) Sensori motor stage
(B) Formal operational stage
(C) Post-operational stage
(D) Concrete operational stage
जीन पियाजे के अनुसार संज्ञानात्मक विकास की अंतिम अवस्था कौन-सी है ?
(A) संवेदिक पेशीय अवस्था
(B) अमूर्त संक्रियात्मक अवस्था
(C) उत्तर संक्रियात्मक अवस्था
(D) मूर्त संक्रियात्मक अवस्था

Click to show/hide

Answer – ( B )

3. The Father of Genetics is
(A) Gregor Mendel
(B) Thomas Hunt Morgan
(C) James Watson
(D) Charles Darwin
आनुवंशिकी के जनक हैं
(A) ग्रेगर मेन्डल
(B) थामस हन्ट मार्गन
(C) जेम्स वाट्सन
(D) चार्ल्स डार्विन

Click to show/hide

Answer – ( A )

4. Who propounded the Psychoanalytical theory of Personality ?
(A) Abraham Maslow
(B) Sigmund Freud
(D) Jean Piaget
(C) Carl Rogers
व्यक्तित्व का मनोविश्लेषणात्मक सिद्धांत किसने प्रतिपादित किया है ? .
(A) अब्राहम मास्लो
(B) सिगमण्ड फ्रायड
(C) कार्ल रोजर्स
(D) जीन पियाजे

Click to show/hide

Answer – ( B )

5. A 10 year old child has mental age of 12, then what would be his I.Q.?
(A) 100
(B) 90
(C) 120
(D) 110
एक 10 वर्षीय बालक की मानसिक आयु 12 है तो उसकी बुद्धि-लब्धि होगी
(A) 100
(B) 90
(C) 120
(D) 110

Click to show/hide

Answer – ( C )

6. The theory of learning proposed by Albert Bandura is
(A) Classical conditioning theory
(B) Cognitive theory
(C) Insight learning
(D) Social learning theory
अलबर्ट बन्डूरा द्वारा प्रस्तावित अधिगम का सिद्धान्त है
(A) शास्त्रीय अनुबंधन सिद्धान्त
(B) संज्ञानात्मक सिद्धान्त
(C) अंतर्दृष्टि अधिगम
(D) सामाजिक अधिगम सिद्धान्त

Click to show/hide

Answer – ( D )

7. How many personality factors are proposed by Raymond Cattell ?
(A) 05
(B) 14
(C) 16
(D) 08
रेमण्ड कैटेल द्वारा कितने व्यक्तित्व कारक प्रस्तावित किये गये हैं ?
(A) 05
(B) 14
(C) 16
(D) 08

Click to show/hide

Answer – ( C )

8. Which of the following is not included in Masslow’s hierarchy of needs ?
(A) Physiological needs
(B) Individualism and collectivism
(C) Love and belonging
(D) Self actualization
निम्न में से कौन-सा मास्लो की आवश्यकताओं के पदानुक्रम में सम्मिलित नहीं है ?
(A) दैहिक आवश्यकताएँ
(B) व्यक्तिवाद एवम् समूहवाद
(C) स्नेह एवम् सम्बद्धता
(D) आत्मसिद्धि

Click to show/hide

Answer – ( B )

9. Two opposing desires present in an individual at the same time is called
(A) Conflict
(B) Frustration
(C) Anxiety
(D) Pressure
एक व्यक्ति में एक समय पर दो विपरीत इच्छाओं का होना कहलाता है
(A) द्वन्द्व
(B) कुंठा
(C) चिन्ता
(D) दबाव

Click to show/hide

Answer – ( A )

10. Which of the following researches is associated with Stephen Corey ?
(A) Basic research
(B) Behavioural research
(C) Scientific research
(D) Action research
निम्नलिखित में से कौन-सा अनुसंधान स्टीफेन कोरे से सम्बन्धित है ?
(A) आधारभूत अनुसंधान
(B) व्यवहारात्मक अनुसंधान
(C) वैज्ञानिक अनुसंधान
(D) क्रियात्मक अनुसंधान

Click to show/hide

Answer – ( D )

11. Which of the following is not a biological factor determining individual differences?
(A) Heritability
(B) Innate temperament
(C) Parent-child relationship
(D) Physical health
व्यक्तिगत भिन्नता को निर्धारित करने में निम्न में से कौन-सा जैविक कारक नहीं है ?
(A) आनुवंशिकता
(B) जन्मजात स्वभाव
(c) अभिभावक-बालक सम्बन्ध
(D) शारीरिक स्वास्थ्य

Click to show/hide

Answer – ( C )

12. The cause of Down’s syndrome is
(A) Trisomy-20
(B) Trisomy-21
(C) XXY chromosome
(D) Trisomy-22
डाउन संलक्षण का कारण है
(A) त्रिगुणसूत्रता-20
(B) त्रिगुणसूत्रता-21
(C) XXY गुणसूत्र
(D) त्रिगुणसूत्रता-22

Click to show/hide

Answer – ( C )

13. The concept of reliability refers to
(A) Objectivity of instructions
(B) Purpose of measurement
(C) Consistency of scores
(D) Uniformity of scoring
विश्वसनीयता की अवधारणा से आशय है
(A) निर्देशों की वस्तुनिष्ठता
(B) मापन का उद्देश्य
(C) प्राप्तांकों की बारम्बारता
(D) गणना की समरूपता

Click to show/hide

Answer – ( C )

14. Which of the following is not an example of projective test?
(A) TAT
(B) SCT
(C) Draw a Man
(D) MMPI
निम्नलिखित में से कौन-सा प्रक्षेपीय परीक्षण का उदाहरण नहीं है ?
(A) टी ए टी
(B) एस सी टी
(C) ड्रॉ ए मैन
(D) एम एम पी आई

Click to show/hide

Answer – ( D )

15. Who propounded the theory of multiple intelligence ?
(A) Howard Gardner
(B) Jean Piaget
(C) David Weschler
(D), Erik Erikson
बहु-बुद्धि का सिद्धान्त किसने प्रतिपादित किया ?
(A) हावर्ड गार्डनर
(B) जीन पियाज़े
(C) डेविड वैशलर
(D) एरिक एरिकसन

Click to show/hide

Answer – ( A )

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Pages: 1 2

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *