Hp Forest Guard Exam 7 November 2021 Answer Key

Hp Forest Guard Exam 7 November 2021 Answer Key

Himachal Pradesh, HP Forest Guard Answer Key 2021 is likely to be released today, on November 8 by the State Forest Department. The exam was held offline on November 7 across various exam centres in the state. The exam was earlier scheduled to be held on October 20 but later got postponed due to unavoidable administrative reasons. Candidates who have appeared in the written exam can download the answer key once released on the official website, forp.hp.gov.in.

  • Exam – HP Forest Guard
  • Series – B
  • Time – 75 Min
  • Questions – 85

Hp Forest Guard 7 November 2021 Answer Key

Fill in the blanks with correct option
1. Complete the sentence:
A burnt child ……….
(A) dreads the burns
(B) dreads the fire
(C) dares the fire
(D) scares the fire

Click to show/hide

Answer –  ( B )   

2. Change the narration:- She said to me, “The earth is round”.
(A) She asked me that the earth was round
(B) She said that the carth is round
(C) She tells me that the earth is round
(D) She told me that the earth is round

Click to show/hide

Answer –  (  B)   

3. Change the Voice: “Let a lie never be told”
(A) One should never tell a lie
(B) None should tell a lie
(C) Don’t tell a lie
(D) Never tell a lie

Click to show/hide

Answer –  ( D )   

4. The young one of ‘Cat’ is called?
(A) Baby cat
(B) Pup
(C) Kitten
(D) None of these

Click to show/hide

Answer –  ( C )   

5. Either of these paths …….. to the temple
(A) lead
(B) leads
(C) leading
(D) have led

Click to show/hide

Answer –  ( A )   

6. They …………………… her since she was a child
(A) have known
(B) were knowing
(C) know
(D) are knowing

Click to show/hide

Answer –  ( B )   

7. Don’t well …… what has passed away!
(A) on
(B) into
(C) at
(D) for

Click to show/hide

Answer –  ( A )   

8. The collective noun for owls is ………
(A) pack
(B) school
(C) swarm
(D) parliament

Click to show/hide

Answer –  ( D )   

9. Walk fast lest you …. miss the train.
(A) would
(B) should
(C ) could
(D) can

Click to show/hide

Answer –  (  B)   

10. we……………….. to help the poor.
(A) need
(C) ought
(B) dare
(D) shall

Click to show/hide

Answer –  ( C )   

11. In the sentence, ‘I have lost my book’. The word ‘have’ is…
(A) Principal verb
(B) Auxiliary verb
(C) Transitive verb
(D) None of these

Click to show/hide

Answer –  (  C)   

12. The correct saying is:
(A) Greed is a curse
(B) A greed is a curse
(C) The greed is a curse
(D) None of these

Click to show/hide

Answer –  (  A)   

13. Re-arrange the following jumbled words and choose the correct one: age/an/ this/mobile/of/phones/is
(A) An age of mobile phone is this
(B) This is an age of mobile phoncs
(C) This an age is of mobile phones
(D) Mobile phone is an age of this

Click to show/hide

Answer –  ( B )   

14. Which one is not correct?
(A) My friends do not smoke
(B) He is reading a book
(C) Ram has gone to Shimla
(D) A lot of money are wasted on the project

Click to show/hide

Answer –  ( C )   

15. What is the comparative degree of “Busy”?
(A) Busiest
(B) Busier
(C) More busy
(D) Most busy

Click to show/hide

Answer –  ( C )   

16. लिखने की रीति को क्या कहते हैं?
(A) लिखावट
(B) सुलेख
(C) श्रुतिलेख
(D) वर्तनी

Click to show/hide

Answer –  (D  )   

17. ‘हर पन्द्रह दिन बाद होने वाला’ वाक्यांश के लिए सही शब्द कौन सा है?
(A) साप्ताहिक
(B) वार्षिक
(C) मासिक
(D) पाक्षिक

Click to show/hide

Answer –  ( D )   

18. ‘आचार्य’ शब्द का स्त्रीलिंग क्या होगा?
(A) आचार्यणी
(B) आचार्या
(C) आचार्या
(D) आचार्याणी

Click to show/hide

Answer –  ( B )   

19. हिन्दी वर्णमाला में स्वरों की कुल संख्या कितनी है?
(A) 33
(B) 13
(C) 44
(D) 11

Click to show/hide

Answer –  (D  )   

20. ‘देवालय’ शब्द में कौन सी संधि है?
(A) गुण संधि
(B) यण संधि
(C) दीर्घ संधि
(D) उपरोक्त में से कोई नहीं

Click to show/hide

Answer – ( C )

WhatsApp Group Join Now
Telegram Group Join Now

Pages: 1 2 3 4

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *