RSMSSB JEN Answer Key 29 November 2020 1st Shift Answer Key ( English )

RSMSSB JEN Answer Key 29 November 2020 1st Shift

RSMSSB JEN Answer Key 29 November 2020 1st Shift Answer Key ( English )

RSMSSB JEN Answer Key 29 November 2020 1st Shift Answer Key in English राजस्थान के लिए जूनियर इंजीनियर परीक्षा सफलतापूर्वक राजस्थान अधीनस्थ और मंत्रालयिक सेवा चयन बोर्ड (RSMSSB) द्वारा 29 नवंबर 2020 को आयोजित की गई थी। अब परीक्षा के लिए उपस्थित होने वाले उम्मीदवारों को परीक्षा की उत्तर कुंजी की खोज करनी होगी। यह परीक्षा के सबसे महत्वपूर्ण दस्तावेजों में से एक है क्योंकि यह बताता है कि हमें परिणाम के बारे में एक मोटा विचार देता है। उम्मीदवारों को राजस्थान जूनियर इंजीनियर परीक्षा हल प्रश्न पत्र 2020 के लेख से गुजरना होगा।

Read Also :arrow: RSMSSB JEN Answer Key 29 November 2020 1st Shift Answer Key ( Hindi )

Name Of The Organization = Rajasthan Subordinate and Ministerial Service Selection Board
Post Name = JEN
Number of Vacancies = 1054 Posts

Total Questions = 150

Shift = 1st Shift (Gk – English ) 

RSMSSB JEN Exam Paper 2020  Answer Key

1. Which of the following is not matched ?
    Animal –  Breed
(A) Buffalo – Murrah
(B) Sheep – Magra
(C) Camel – Jakhrana
(D) Cow – Raathi

Show Answer

Answer :-  C   

2. In year 2019. which of the following lakes of Rajasthan is in news for mass bird deaths?
(A) Nakki
(B) Sambhar
(C) Mansagar
(D) Aanasagar

Show Answer

 Answer :- B   

3. ‘Beed’ are found in the district of .
(A) Jaipur, Alwar, Tonk
(B) Sikar, Jodhpur, Bikaner
(C) Bhilwara, Ajmer, Pali
(D) Kota, Bundi, Sirohi

Show Answer

 Answer :-  C   

4. Which region of Rajasthan is known as “uppermal” ?
(A) Kota, Bundi, Jhalawar
(B) Jodhpur, Jalore, Barmer
(C) Sirohi, Pali, Udaipur
(D) Ajmer, Tonk, Bhilwara

Show Answer

 Answer :-  D   

5. ‘Grameen Gaurav Path Yojana’ in Rajasthan was started in which of the following years?
(A)2015-16
(B) 2018-19
(C)2019-20
(D) 2014-15

Show Answer

 Answer :-     

6. On the basis of their abundant presence match the following forests with districts using codes given below : :
(i) Salar forest (a) Banswara
(ii) Dhaak forest (b) Sirohi
(iii) Evergreen forest (c) Chittorgarh
(iv) Dry Teak forest (d) Alwar
Codes / कूट :
(i) (ii) (iii) (iv)
(A) (c) (b) (a) (d)
(B) (b) (c) (a) (d)
(C) (a) (d) (b) (c)
(D) (d) (c) (b) (a)

Show Answer

 Answer :-    A

7 Choose the incorrect pair :
Conservation Reserve District
(A) Gogelav – Pali
(B) Jorbeed Gadhewal – Bikaner
(C) Gudha Vishnoii – Jodhpur
(D) Beed – Jhunjhunu

Show Answer

 Answer :-  D   

8. Name the movement to which the peasants Rupaji and Kripaji are related ?
(A) Begun
(B) Bundi
(C) Begun and Bundi
(D) Bijolia

Show Answer

 Answer :-    A

9. Who was the chief architect of the Kumbhalgarh Fort ?
(A) Govind
(B) Napa
(C) Punja
(D) Mandan

Show Answer

 Answer :-    D

10 Who was the first Chancellor of “Chamber of Princes” ?
(A) Karni Singh
(B) Gajsingh
(C) Gangasingh
(D) Maharaj Bheem Singh

Show Answer

 Answer :-   * 

11 Whom did Gora and Badal protect ?
(A) Rani Padmini
(B) Rana Udai Singh
(C) Kamlawati
(D) Maharana Pratap

Show Answer

 Answer :-   B 

12 Surji Bhagat was socio-religious reformer of which tribe of Rajasthan ?
(A) Meena
(B) Gurjar
(C) Garasiya
(D) Bheel

Show Answer

 Answer :-  *   

13 Which of the following districts of Rajasthan has longest boundary which touches Pakistan?
(A) Bikaner
(B) Jaisalmer
(C) Barmer
(D) Sri Ganganagar

Show Answer

 Answer :-   B

14 Which of the following winds are termed as ‘Loo’ ?
(A) Winds coming from water bodies
(B) Winds of same speed
(C) Western depression
(D) Dry winds blowing such as sand storm

Show Answer

 Answer :-  D   

15 Black Soil is found in –
(A) Jaisalmer, Barmer, Jodhpur
(B) Tonk, Dholpur, Alwar
(C) Bikaner, Udaipur, Sirohi
(D) Baran, Jhalawar, Kota

Show Answer

 Answer :-  D   

16 National Mustard Research Centre is situated at –
(A) Jhunjhunu
(B) Sewar
(C) Behror
(D) Tonk

Show Answer

 Answer :-  B   

17 In which year “Mukhyamantri Jal Swavlamban Abhiyaan” was launched in Rajasthan ?

(A) 2017
(B) 2018
(C) 2015
(D)2016

Show Answer

 Answer :-  D   

18 During the reign of which Maharana, the last incident of Sati with the ruler is found?
(A) Amar Singh-II
(B) Amar Singh-I
(C) Swaroop Singh
(D) Raj Singh

Show Answer

 Answer :-   * 

19 Which place is famous of Rajasthan for “Theva Art’ of enameling?
(A) Jobner
(B) Nathdwara
(C) Pratapgarh
(D) Barmer

Show Answer

 Answer :-   C 

20 Who was the author of the book ‘Shok Shatak’ ?
(A) Umardan
(B) Balabaksh
(C) Nathudan
(D) Kesari Singh

Show Answer

 Answer :-     

21 Remains of Gilund Civilization belong to which era ?
(A) Ironstone era
(B) Pottery era
(C) Stone era
(D) Copperstone era

Show Answer

 Answer :-   D 

22 Rana Kumbha built the nine-storyed “Kirti Stambha” and dedicated it to which worshipped God ?
(A) Hanuman
(B) Ram
(C) Vishnu
(D) Shiva

Show Answer

 Answer :- C   

23 In reference of some salient features of agriculture in Rajasthan, which of the following is correct ?
(1) Dominance of food-grain crops
(2) Monsoon neutral agriculture
(3) High dependence on Dry-farming
(4) Existence of Shifting-agriculture
Select the correct answer, using the codes given below – Codes :
(A) (3) and (4) only
(B) (2), (3) and (4) only
(C) (1), (3) and (4) only
(D) (1) and (3) only

Show Answer

 Answer :-  *   

24 Which of the following pairs is correct ?
(A) Jakham – Luni
(B) Parvati – Jakham
(C) Kothari – Luni
(D) Som – Mahi

Show Answer

 Answer :-   D 

25 On Chambal Ghati Project the following dam is in Madhya Pradesh
(A)-Kota Barrage
(B) Gandhi Sagar Dam
(C) Rana Pratap Sagar Dam
(D), Jawahar Sagar Dam

Show Answer

 Answer :- B   

26 Which is not the Gypsum producing area ?
(A) Debari
(B) Jamsar
(C) Hamirwali
(D) Dhakoria

Show Answer

 Answer :-    *

27 Which “Khyat” is recognised as most profitable in history writing of Bikaner ?
(A) Bankidas’s Khyat
(B) Dayaldas’s Khyat
(C) Nensi’s Khyat
(D) Mundiyar’s Khyat

Show Answer

 Answer :-   A 

28 Who is the author of “Mutinies in Rajputana”?
(A) Nathuram Khadgawat
(B) Michel Edward
(C) Jabar Singh
(D) I. T. Prichard

Show Answer

 Answer :-  D   

29 Where was the formation of Bharatpur Prajamandal announced ?
(A) Rewari
(B) Agra
(C) Bayana
(D) Bhusawar

Show Answer

 Answer :-    D

30 How many years of rigorous imprisonment was given to ‘Sagarmal Gopa’ on charges of treason ?
(A) 20 years
(B) 6 years
(C) Life imprisonment
(D) 12 years

Show Answer

 Answer :- B   

31 In which style of Painting birds and animals have got an important place?
(A) Nathdwara style
(B) Kishangarh style
(C) Bikaner style
(D) Bundi style

Show Answer

 Answer :-   D 

32 . Who was the founder of Ajmer City ?
(A) Ajayraj
(B) Ajaypal
(C) Someshwar
(D) Arnoraj

Show Answer

 Answer :-   A 

33 Where is Jaswant Thada located ?
(A) Amer
(B) Udaipur
(C) Jodhpur
(D) Bikaner

Show Answer

 Answer :-  C   

34 Ren, Shahpura, Sinthal, Khedapa were the four main centred of which sect in 18th century in Rajasthan ?
(A) Ramsnehi sect
(B) Dadu Panth
(C) Ramdasi sect
(D) Meeradasi sect

Show Answer

 Answer :-    A

35 Who is painter of famous “Bani Thani” Painting ?
(A) Nihalchand
(B) Nekchand
(C) Rajsingh
(D) Amarchand

Show Answer

 Answer :-   A 

36 Who coined the word “Rajputana” for the first time for Rajasthan ?
(A) Colonel Todd
(B) Lord Wellesley
(C) George Thomas
(D) Metcalfe

Show Answer

 Answer :-  A   

37 “Tarun Bharat Sangh’ organisation is working for which of the following field ? –
(A) Anti-Corruption
(B) Water Conservation
(C) Tribal Youth Development
(D) Women Empowerment

Show Answer

 Answer :-  B   

38 The Command Area Development Programme (CADP) was started by which of the following ?
(A) Government of Rajasthan and Reserve Bank of India
(B) Government of India and World Bank
(C) Government of Rajasthan
(D) Government of Rajasthan and World Bank

Show Answer

 Answer :-  *   

39 ‘Taalchhapar’ lake is located in which of the following districts of Rajasthan ?
(A) Udaipur
(B) Bharatpur
(C) Alwar
(D) Churu

Show Answer

 Answer :-   D 

40 The ending point of the Indira Gandhi Canal is situated in which one of the following districts ?
(A) Jaisalmer
(B) Barmer
(C) Jalore
(D) Jodhpur

Show Answer

 Answer :-   D 


इने भी जरूर पढ़े –

Comments

    1. Post
      Author

Leave a Reply