UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( Sanskrit )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( Sanskrit )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( Sanskrit )

UP TET Answer key 2020 For Paper 1 & 2 Question Paper Solutions : Uttar Pradesh Basic Education Board (UPBEB) has done with the conducting of Teacher Eligibility Test (TET) ON 8th January 2020 on Wednesday. Aspirants aiming to become primary and secondary school teachers in UP state have appeared for the test with good grounding. The UPTET examination has been held in morning and afternoon sessions for Paper 1 and Paper 2.

Read Also – 

UPTET 8th January 2020 Answer Key

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( गणित )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key (बाल विकास एंव शिक्षण विधि  )

UPTET 8 January 2020 1st Paper Answer Key ( Hindi )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( Sanskrit )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key ( English )

UPTET 8 January 2020 Paper 1st Answer Key (पर्यावरणीय अध्ययन )


UPTET Answer Key 2020 for 8th January Exam – Download UP TET Answer Sheet for Paper 1 and Paper 2

Name of the Organization Uttar Pradesh Basic Education Board (UPBEB)
Official Website updeled.gov.in
Name of the Exam  Teacher Eligibility Test (UPTET 2)
Date of the Exam 8th January 2020
Subject

संस्कृत

Total Question 30

भाग – III/ Part – III
भाषा – II : संस्कृत

61. ‘नदी: शब्दरूप में प्रयुक्त वचन है
(1) द्विवचन
(2) बहुवचन
(3) एकवचन
(4) एकवचन और बहुवचन दोनों

Show Answer

  Answer =    2   

62. अकारान्त पुल्लिङ्ग शब्द का उदाहरण है
(1) रामः
(2) वाच्
(3) भानुः
(4) फलम्

Show Answer

  Answer =    1   

63. ‘प्रेजते’ में सन्धि है
(1) पूर्वरूप
(2) वृद्धि
(3) गुण
(4) पररूप

Show Answer

  Answer =   4   

64. ‘व’ वर्ण का उच्चारण स्थान है
(1) ओष्ठ
(2) दन्त
(3) दन्तोष्ठ
(4) तालु

Show Answer

  Answer =   3   

65. घुटने के लिए उपयुक्त संस्कृत शब्द है
(1) अरु
(2) जानु

Show Answer

  Answer =    2   

66. संस्कृत के ‘एकोन चत्वारिंशत्’ को कहते हैं
(1) 29
(2) 39
(3) 49
(4) 39

Show Answer

  Answer =   2   

67. द्वि शब्द, स्त्रीलिंग, प्रथमा विभक्ति का रूप है
(1) द्वयम्
(4) द्वि

Show Answer

  Answer =     3 

68. ‘ददति’ रूप है
(1) लोट् लकार, प्रथमपुरुष, एकवचन
(2) लट् लकार, प्रथमपुरुष, बहुवचन
(3) लट् लकार, प्रथमपुरुष, एकवचन
(4) लोट् लकार, प्रथमपुरुष, बहुवचन

Show Answer

  Answer =    2   

69.’गुरूपदेशः’ शब्द में प्रयुक्त सन्धि है
(1) गुण सन्धि
(2) दीर्घ सन्धि
(3) यण् सन्धि
(4) अयादि सन्धि

Show Answer

  Answer =  2     

70. उपसर्ग है
(1) कुत्र
(2) यदा

(3) परा

Show Answer

  Answer =    3   

71. सर्वनाम शब्द है
(1) स्थूलः
(2) सर्वः
(3) पुत्रः
(4) प्रातः

Show Answer

  Answer =   2   

72. ‘कुञ्जर’ शब्द का अर्थ है
(1) हिरण
(2) हाथी
(3) सर्प
(4) सुअर

Show Answer

  Answer =    2   

73. ‘मातृ’ शब्द का तृतीया विभक्ति एकवचन में रूप होता है
(1) मात्रा
(2) मातया
(3) मात्रया
(4) माता

Show Answer

  Answer =    1   

सुबन्धु की रचना है
(1) मेघदूतम्
(2) वासवदत्ता
(3) स्वप्नवासवदत्तम्
(4) अभिज्ञानशाकुन्तलम्

Show Answer

  Answer =     2 

75. निम्नलिखित में से कौन-सा स्वर है ?
(1) ल

(2)  वृ
(3) हृ
(4) उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer

  Answer =    2   

Pages: 1 2

Leave a Reply